Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Uşak °C

Hedef 60 milyon adet

Türkiye’de avakado üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin karşılandığı Antalya’nın Alanya ilçesinde bu yıl yaklaşık 40 bin hektar alanda 60 milyon adet üretim hedefleniyor.

Hedef 60 milyon adet
REKLAM ALANI
31.01.2019
335
A+
A-

Türkiye’ye 1953 yılında hobi amaçlı üretim için Meksika bölgesinden getirilen avokado, tüketimi artınca 1990’lı yıllar başında Alanya başta olmak üzere Antalya, Gazipaşa, Anamur ve Mersin bölgelerinde ticari olarak üretilmeye başlandı. Antioksidan özelliğiyle bilinen ve 4 adedi yaklaşık 1 kilogram gelen avokadonun Alanya’daki üretimi her geçen gün artıyor. Alanya, Türkiye avokado üretiminin yüzde 70’ini karşılar hale gelirken, geçtiğimiz yıl üretim adeti 40 milyona kadar ulaştı. Bu sene ise hava şartlarının normal olmasından dolayı bu rakamın 60 milyon olması bekleniyor. Toptan adet fiyatı kalitesine göre 2-2,5 lira arasında değişen avokadonun 4-5 lira arasında perakende fiyatıyla tezgahlarda yerini buluyor.

“BU SENE AVOKADO BOL”

ARA REKLAM ALANI

Bu sene üreticinin avokado üretiminden gayet memnun olduğunu aktaran Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, fiyatları da normal seyrettiğini söyledi. Sevilgen, “Hava şartlarının düzgün gitmesinden dolayı avokado üretimi bu sene bol ve kalitesi de gayet iyi durumda” dedi.

“2018’DE ÜRETİM 40 MİLYONA ULAŞTI”

Ukrayna, Romanya, Rusya, İran gibi ülkelere de avokado gönderdikleri hatırlatan Sevilgen, “Bu senede 5 ayrı ülkeye ürün gönderdik. Bunlar Ukrayna, Romanya, Rusya ve İran gibi ülkeler. Hatta son günlerde Azerbaycan ürün istedi ancak hasat sonu geldiğinden dolayı gönderemedik. Biz her seferinde söylüyoruz avokado üretiminde yetersiz kalıyoruz diye ama üretimimiz her geçen gün artmakta. Geçtiğimiz yıllarda 20 milyon adet olan avokado üretimi, 2018’de 40 milyona ulaştı. 2019’da ise Türkiye genelinde 60 milyon adet bir beklentimiz var. Yaklaşık 40 bin hektar alanda avokado yetiştiriliyor. Avokado yetiştiriciliği olarak tek şikayetimiz ise hırsızlık. Hırsızlık konusunda bir şikayetimiz var, gündeme getirdik lakin şu an için bir çözüm yok” diye konuştu.

“FİYATLAR BİZE GÖRE YÜKSEK DEĞİL”

1111

Avokadonun fiyatlarına da değinen Sevilgen şunları söyledi:
“Bu sene fiyatlar gayet güzel ve normal şekilde ilerliyor. Ortama toptan avokado adet fiyatı 2 ila 2.5 lira arasında değişti. Şu an hasat sonu geldiğinden dolayı toptan 3 liraya kadar satılıyor, perakende fiyatı ise 4-5 arasında değişiyor. Fiyatlar bize göre yüksek değil çünkü bir adet avokadodan bir tabak dolusu yemek oluyor. Bir tabağını 4 liraya mal ederek 4 kişinin ihtiyacı karşılanabiliyor” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.